Contacteer ons   050/35 23 27 -  info@guidogeernaert.be

  Komt de arbeidsongevallenverzekering tussen bij thuiswerk?

  Ik werk twee dagen per week van thuis uit. Stel dat ik op de trap struikel en ik breek mijn been. Komt de arbeidsongevallenverzekering dan tussen?

  Het thuiswerken wordt steeds aangemoedigd door de werkgevers en de overheid.  In deze context is ook de arbeidsongevallenverzekering geëvolueerd. Waar vroeger de bewijslast bij het slachtoffer lag dat het om een ongeval ging dat tijdens de werkuren gebeurde, is er nu een vermoeden van een arbeidsongeval.

  Wel is het belangrijk dat de plaats van het thuiswerken en het uurrooster opgenomen worden in het arbeidsreglement.  In het voorbeeld hierboven komt de arbeidsongevallenverzekering tussen op voorwaarde dat de plaats van het thuiswerk gemeld is in het arbeidsreglement en dat het ongeval gebeurd is tijdens de diensturen.
  Wat bijvoorbeeld niet gedekt is, is het ongeval met de grasmaaier tijdens de middagpauze. Hier bestaat er bovendien geen rechtstreeks verband tussen het ongeval met de grasmaaier en de aard van je beroepsactiviteit. Ook niet gedekt is het ongeval terwijl je met je fiets naar de winkel rijdt om wat boodschappen te doen. Of het ongeval tijdens het ophalen van je kinderen aan school na het werk. In de klassieke ‘arbeidsongevallenverzekering’ is dit wel gedekt als een ongeval ‘van en naar het werk’, maar bij het thuiswerken  bestaat er geen arbeidsweg.

  Een heikel punt is wanneer er een ongeval gebeurt tijdens overuren of buiten de normale werkuren? We raden je aan om contact op te nemen wat er voorzien is in de arbeidsongevallen verzekering.  In sommige contracten wordt er een clausule 24 op 24 uur voorzien.
  Discussie kan er ook ontstaan bij het occasionele thuiswerken door bijvoorbeeld een treinstaking. In dit geval is het best dat je een mailtje stuurt naar je werkgever zodat hij op de hoogte is van je thuiswerken.

  Het thuiswerken is inderdaad gedekt in de arbeidsongevallenverzekering voor zover de plaats en het uurrooster vermeld staan in de arbeidsovereenkomst. Zodra je hier van afwijkt, is het best dat je contact opneemt met je werkgever om te weten in welke mate er dekking bestaat.

  Actualiteit

  Nieuwe pensioenverzekering voor zelfstandigen. 10/11/2017 - Vanaf 2018 zullen zelfstandigen zonder vennootschap kunnen genieten van een nieuwe vorm van extra aanvullend pensioen of de Pensioenovereenkomst Zelfstandigen (POZ). Dat is goed nieuws voor zo’n 450.000 eenmanszaken. Lees het vervolg ...
  Inbrekers profiteren van de ‘donkere’ wintermaanden 24/10/2017 - Er zijn ongeveer 200 inbraken per dag. Juwelen, geld en multimedia zijn de voorwerpen die het meest gestolen worden.  Inbrekers zijn het meest actief tijdens de donkere wintermaanden en dan in het bijzonder bij valavond. Zes tips om inbraken te vermijden of de schade te beperken. Lees het vervolg ...
  Pensioensparen is meer dan ooit ‘hip’ 09/10/2017 - Je kunt per jaar tot 940 Euro aan pensioensparen doen. Dat brengt je een belastingvoordeel van maximum 282 Euro of 30% van de storting op. Maar de regering wil nog verder gaan. Lees het vervolg ...

  Nieuwsbrief

  Onjuist
  Onjuist
  Invalid Input

  Contactgegevens

  Guido Geernaert NV
  Dorpsstraat, 165
  8340 Sijsele
  FSMA nr 011334 A
  Tel 050/35.23.27
  info@guidogeernaert.be