Contacteer ons   050/35 23 27 -  info@guidogeernaert.be Maak hier online uw afspraak -

Komt de arbeidsongevallenverzekering tussen bij thuiswerk?

Ik werk twee dagen per week van thuis uit. Stel dat ik op de trap struikel en ik breek mijn been. Komt de arbeidsongevallenverzekering dan tussen?

Het thuiswerken wordt steeds aangemoedigd door de werkgevers en de overheid.  In deze context is ook de arbeidsongevallenverzekering geëvolueerd. Waar vroeger de bewijslast bij het slachtoffer lag dat het om een ongeval ging dat tijdens de werkuren gebeurde, is er nu een vermoeden van een arbeidsongeval.

Wel is het belangrijk dat de plaats van het thuiswerken en het uurrooster opgenomen worden in het arbeidsreglement.  In het voorbeeld hierboven komt de arbeidsongevallenverzekering tussen op voorwaarde dat de plaats van het thuiswerk gemeld is in het arbeidsreglement en dat het ongeval gebeurd is tijdens de diensturen.
Wat bijvoorbeeld niet gedekt is, is het ongeval met de grasmaaier tijdens de middagpauze. Hier bestaat er bovendien geen rechtstreeks verband tussen het ongeval met de grasmaaier en de aard van je beroepsactiviteit. Ook niet gedekt is het ongeval terwijl je met je fiets naar de winkel rijdt om wat boodschappen te doen. Of het ongeval tijdens het ophalen van je kinderen aan school na het werk. In de klassieke ‘arbeidsongevallenverzekering’ is dit wel gedekt als een ongeval ‘van en naar het werk’, maar bij het thuiswerken  bestaat er geen arbeidsweg.

Een heikel punt is wanneer er een ongeval gebeurt tijdens overuren of buiten de normale werkuren? We raden je aan om contact op te nemen wat er voorzien is in de arbeidsongevallen verzekering.  In sommige contracten wordt er een clausule 24 op 24 uur voorzien.
Discussie kan er ook ontstaan bij het occasionele thuiswerken door bijvoorbeeld een treinstaking. In dit geval is het best dat je een mailtje stuurt naar je werkgever zodat hij op de hoogte is van je thuiswerken.

Het thuiswerken is inderdaad gedekt in de arbeidsongevallenverzekering voor zover de plaats en het uurrooster vermeld staan in de arbeidsovereenkomst. Zodra je hier van afwijkt, is het best dat je contact opneemt met je werkgever om te weten in welke mate er dekking bestaat.

Actualiteit

En hoe zit het met de brandverzekering van mijn vakantiehuis? 22/06/2018 - Het gebeurt bij iedereen. Juist voor het vertrek op de vakantie, nog eens vlug de ‘check list’ overlopen of alles in de valies zit. Kledij, medicamenten, schoenen, zonnecrème, enzovoort, maar heb je ook al gedacht aan de verzekering. Lees het vervolg ...
Nieuwe pensioenverzekering voor zelfstandigen zonder vennootschap 06/06/2018 - Ben je een zelfstandige zonder vennootschap, dan kan je vanaf 1 juli een bijkomende pensioenverzekering afsluiten, de zogenaamde POZ. Lees het vervolg ...
Een annuleringsverzekering is nuttig, zelfs met de nieuwe reiswet vanaf 1 juli 27/05/2018 - Voor reizen die geboekt worden na 1 juli 2018, is er een nieuwe reiswet van toepassing die je moet beschermen tegen hoge annuleringskosten en ‘onverwachte wijzigingen’ tijdens je reis. Toch is een annuleringsverzekering niet overbodig. Lees het vervolg ...

Nieuwsbrief

Onjuist

Onjuist

Verplicht veld

Invalid Input

Contactgegevens

Guido Geernaert NV
Dorpsstraat, 165
8340 Sijsele
FSMA nr 011334 A
Tel 050/35.23.27
info@guidogeernaert.be
Maak hier online uw afspraak