Contacteer ons   050/35 23 27 -  info@guidogeernaert.be Maak hier online uw afspraak -

brochure banner

Fietsers zijn beschermd bij verkeersongevallen met motorrijtuig.

Omdat het aantal fietsers toeneemt, stijgt ook het aantal verkeersongevallen met fietsers. Gelukkig bestaat er een wet die de fietsers beschermt als zwakke weggebruiker.

Sinds 1994 wordt de fietser wettelijk beschermd als zwakke weggebruiker. Dat wil zeggen dat wanneer je als fietser slachtoffer wordt van een verkeersongeval met een motorvoertuig altijd een vergoeding zal krijgen voor je lichamelijke schade en de schade aan je kledij, ongeacht of je in fout bent of niet. Uiteraard is opzet uitgesloten. Je medische kosten worden terugbetaald, je krijgt een invaliditeitsvergoeding of je erfgenamen krijgen een schadevergoeding bij je overlijden. De schade aan je fiets wordt door deze wet niet vergoed. Ook de schade aan de tegenpartij, waarvoor je als fietser aansprakelijk is, is niet verzekerd. In dit geval zal je familiale verzekering tussenkomen. De gebruikers van elektrische fietsen met trapondersteuning en waarvoor geen bromfietsverzekering nodig is worden ook aanzien als zwakke gebruiker.

Aan de hand van een voorbeeld zal het duidelijk zijn welke verzekering tussenkomt. Stel dat je als fietser gekwetst bent en je fiets vernield is. Wat dan?

  • Wanneer er een tegenpartij in fout is, zal de verzekering van de tegenpartij tussenkomen voor de opgelopen schades, zowel voor de lichamelijke als de materiële schades
  • Wat als er de tegenpartij niet in fout is en de tegenpartij geen motorrijtuig is?

In dit geval moet de fietser zelf opdraaien voor de kosten. Hier komen de ‘klassieke’ persoonlijke ongevallen-  en hospitalisatie verzekering goed van pas. Er bestaan ook specifieke verzekeringen die de schade aan de fiets verzekeren. Zo is er de ‘fietsomniumverzekering’, die alle schade aan de fiets terugbetaalt en is er ook de fietsbijstandsverzekering, die bij pech onderweg, de fietser technische bijstand verleent en er zelfs voor zorgt dat de fietser bij pech of ongeval terug naar huis ‘gerepatrieerd’ wordt. De schade aan de tegenpartij wordt vergoed door je familiale verzekering..

Aarzel niet met ons contact op te nemen, wanneer je hierover meer wenst te weten.

Nieuwsbrief

Onjuist

Onjuist

Verplicht veld

Invalid Input

Contactgegevens

Guido Geernaert NV
Dorpsstraat, 165
8340 Sijsele
FSMA nr 011334 A
Tel 050/35.23.27
info@guidogeernaert.be
Maak hier online uw afspraak