Contacteer ons   050/35 23 27 -  info@guidogeernaert.be Maak hier online uw afspraak -

brochure banner

Wat als je met teveel passagiers in je wagen rijdt?

Je riskeert een boete of je verzekeraar kan een deel van de uitbetaalde vergoedingen terugeisen wanneer je met meer passagiers dan toegelaten in je wagen rijdt.

Het overkomt iedereen wel eens. Bij een rit naar een sportwedstrijd neem je meer kinderen in je auto mee dan er eigenlijk plaatsen zijn. Of je bent BOB en je neemt meer passagiers of vrienden mee dan wettelijk toegelaten is.

De wet zegt dat het aantal inzittenden van een auto niet meer mag bedragen dan de som van het aan het aantal plaatsen met een veiligheidsgordel.
Je riskeert een verkeersboete wanneer je tegengehouden wordt door de politie, maar ook je verzekeraar kan een deel van de uitbetaalde vergoeding terugeisen. Het bedrag dat kan teruggevorderd worden is beperk tot iets meer dan 30.000 Euro.

Wat de verzekering betreft wordt er voor de bepaling van het aantal vervoerde personen geen rekening gehouden met de kinderen minder dan 4 jaar en de kinderen tussen 4 en 5 jaar worden voor 2/3 geteld.

Voorbeelden met voertuig met vijf veiligheidsgordels.

- Vervoer van 2 volwassenen en 4 kinderen die allen +16 jaar zijn: 5 geldige plaatsen voor 6 vervoerde personen. De verzekeraar kan 1/6 van de vergoeding terugvorderen.
- Vervoer van 2 volwassenen en 4 kinderen waarvan er 1 kind 16 is en de 3 anderen 12 jaar: 5 geldige plaatsten voor vijf vervoerde personen (2+1+ (3x2/3)). De verzekeraar kan niets terugvorderen.
- Vervoer van 7 volwassenen: 5 geldige plaatsen voor zeven vervoerde personen. De verzekeraar kan 2/7 van de vergoeding terugvorderen.

Bestuurdersverzekering

De wet stelt de passagiers gelijk aan een zwakke weggebruiker. Bij een ongeval zijn de passagiers dus altijd verzekerd of de bestuurder van het voertuig in fout is of niet. In dit geval betaalt de autoverzekering de materiële en lichamelijke schade aan de passagiers.

Het is wel belangrijk te weten dat de bestuurder van het voertuig niet beschouwd wordt als zwakke weggebruiker en dus niet verzekerd is bij fout.
De bestuurdersverzekering is hier de oplosing. Deze verzekering komt tussen als de bestuurder gewond raakt. Niet alleen heeft de bestuurder in dit geval bescherming tegen lichamelijke letsels, maar wordt hij  ook beschermd tegen inkomensverlies bij werkonbekwaamheid of is er een uitkering aan de naaste familieleden bij overlijden van de bestuurder ten gevolge een verkeersongeval.  De verzekering kost slechts enkele euro per maand.
De bestuurdersverzekering is geen wettelijke verzekering en daarom bestaan er verschillende formules met uitgebreide dekkingen. Wil je hierover meer weten, aarzel niet met ons contact op te nemen.

Nieuwsbrief

Onjuist

Onjuist

Verplicht veld

Invalid Input

Contactgegevens

Guido Geernaert NV
Dorpsstraat, 165
8340 Sijsele
FSMA nr 011334 A
Tel 050/35.23.27
info@guidogeernaert.be
Maak hier online uw afspraak