Contacteer ons   050/35 23 27 -  info@guidogeernaert.be Maak hier online uw afspraak -

brochure banner

  • Home
  • Info en documenten

Nieuwe pensioenverzekering voor zelfstandigen.

Vanaf 2018 zullen zelfstandigen zonder vennootschap kunnen genieten van een nieuwe vorm van extra aanvullend pensioen of de Pensioenovereenkomst Zelfstandigen (POZ). Dat is goed nieuws voor zo’n 450.000 eenmanszaken.

Het fiscaal voordeel zal vermoedelijk 30% zijn en het uitgekeerde pensioenkapitaal zal wellicht belast worden tegen 10%. Je kan deze verzekering  vergelijken met de Individuele Pensioentoezegging (IPT) voor zelfstandigen met een vennootschap. De premie is in beiden gevallen fiscaal aftrekbaar voor zover de 80% regel gerespecteerd wordt. De 80% regel wil zeggen dat uw uiteindelijk pensioen (alle wettelijke en aanvullende pensioenen samen) niet hoger mag liggen dan 80% van de laatste normale bruto jaarbezoldiging. Het is een ingewikkelde berekening waarmee we je kunnen helpen.

Met deze maatregel wil de regering het pensioenstatuut van de zelfstandigen aantrekkelijker maken nadat ze het minimum pensioen al opgetrokken had.

De POZ is te combineren met het Vrij Aanvullend pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). De VAPZ beperkt zich tot 8,17% van het netto belastbaar inkomen van drie jaar terug met een maximum van 3127,24 Euro in 2017. Wordt er een dekking arbeidsongeschiktheid of invaliditeit onderschreven, wordt het 9,40% met een maximum van 3598,05 euro. Zelfstandigen kunnen de VAPZ-premie aftrekken als beroepskosten. Ze genieten dus een fiscaal voordeel tegen het marginale tarief. Bovendien daalt het belastbare inkomen en moet er minder sociale bijdrage betaald worden. Het kapitaal wordt bij uitkering belast aan omzettingsrente. Met andere woorden, een ‘must’ voor elke zelfstandige.

Te combineren met pensioensparen of het lange termijn sparen?

DE VAPZ is te combineren met het klassieke pensioensparen. Hier kan de zelfstandige in 2017 tot 940 Euro fiscaal voordelig storten (maximum 282 Euro fiscaal voordeel). Het is ook te combineren met het lange termijn sparen, waar hij in 2017 tot maximum 2260 Euro kan storten met een fiscaal voordeel van maximum van 678 Euro)
Zelfstandigen die zich goed laten adviseren hoeven geen schrik te hebben om op pensioen te gaan. Er zijn voldoende genoeg mogelijkheden om op een fiscaal vriendelijke manier te kunnen genieten van een zorgeloos pensioen op latere leeftijd, zeker nu de nieuwe formule POZ er aan komt.

Aarzel niet om met ons contact op te nemen wanneer je hierover meer wenst te weten.

Nieuwsbrief

Onjuist

Onjuist

Verplicht veld

Invalid Input

Contactgegevens

Guido Geernaert NV
Dorpsstraat, 165
8340 Sijsele
FSMA nr 011334 A
Tel 050/35.23.27
info@guidogeernaert.be
Maak hier online uw afspraak