Contacteer ons   050/35 23 27 -  info@guidogeernaert.be Maak hier online uw afspraak -

brochure banner

Belastingvermindering van 120 Euro op rechtsbijstandverzekering

De kogel is door de kerk. Er komt een belastingvermindering van 120 Euro wanneer je een rechtsbijstandverzekering onderschrijft. Dit voorstel werd al in 2008 gelanceerd door Minister Jo Vandeurzen, maar uiteindelijk heeft Minister  Koen Geens ruim 10 jaar later het groene licht gekregen om deze maatregel in de praktijk om te zetten.


Met deze maatregel wil Minister Geens de burger aanzetten om meer beroep te doen op Justitie om een geschil op te lossen. Vandaag is dit niet altijd het geval omdat de kosten gekoppeld aan een proces hoog zijn.  

Je hebt misschien al een geïntegreerde rechtsbijstand in je auto-, brand of familiale verzekering, maar de belastingvermindering zal enkel van toepassing zijn op afzonderlijke rechtsbijstandspolissen.  Deze geven doorgaans ruimere dekkingen en waarborgen. Afhankelijk van de waarborgen en modules die je kiest, schommelen de verzekeringspremies vandaag tussen de 150 à 400 Euro per jaar.  Dat is maar een peulschil in vergelijking met de kostprijs van de erelonen van de advocaten en de proceskosten die gepaard gaan met een rechtszaak. In de globale rechtsbijstandverzekering neem je ook best de rechtsbijstand van je familiale, brand of autoverzekering op,  zodat je die niet meer moet betalen via uw auto, brand of familiale verzekering. Hoeveel de nieuwe formule, waarvoor Minister Geens, de modaliteiten uitwerkt, zal kosten blijft nog een vraagteken. Hij wil in elk geval een zeer uitgebreide formule met veel waarborgen, zoals de kosten van een echtscheidingsproces.

De rechtsbijstandverzekering is er om je belangen te verdedigen in een gerechtelijke, administratieve of andere procedure, onafgezien je in fout of in recht bent. Ze betaalt de erelonen van je advocaat, de proceskosten en ook bijvoorbeeld de kosten om tot een minnelijke schikking te komen. In het voorstel van Minister Geens zou de tussenkomst maximum 13.000 Euro per geschil in burgerlijke zaken zijn, in strafrechtelijke zaken maximum 13.500 Euro per geschil.
Enkele voorbeelden waar de globale rechtsbijstandverzekering vandaag al  tussenkomt.


Burgerlijk verhaal
Stel dat de kinderen van je buurman schade aanrichten aan je tuinafsluiting. Je buurman weigert toe te geven. Je advocaat laat een expertise uitvoeren waarna je buurman uiteindelijk akkoord gaat om de schade te betalen.. De rechtsbijstandverzekering zal de erelonen van je advocaat en de procedurekosten betalen.


Strafrechtelijke verdediging
Een voetganger glijdt uit op je stoep en breekt zijn arm omdat je de sneeuw voor je deur niet hebt opgeruimd. Je wordt gedagvaard voor onvrijwillige slagen en verwondingen en het niet naleven van de verplichting om je stoep te vegen. Je verzekering zal in dit geval de erelonen van je advocaat en de proceskosten betalen.


Consumentenrecht
Je koopt een televisietoestel dat defect blijkt te zijn. De verkoper weigert deze terug te betalen. Je verzekeraar zal onderhandelen en hem overtuigen dat je recht hebt op de garantie.


Fiscaal recht
Je hebt een geschil met de fiscus. Je verzekering zal je helpen met een minnelijke schikking of indien nodig de fiscus  dagvaarden.


Sociaal recht
Je bent ontslagen. Je verzekeraar zal je belangen zo goed mogelijk verdedigen en zorgen dat je een correcte ontslagvergoeding krijgt.

 

Wil je meer over de rechtsbijstandverzekering weten, aarzel niet met ons contact op te nemen. We zoeken voor je de beste formule met de gepaste waarborgen uit.

Voor u gelezen

Geen feed gevonden

Nieuwsbrief

Onjuist

Onjuist

Verplicht veld

Invalid Input

Contactgegevens

Guido Geernaert NV
Dorpsstraat, 165
8340 Sijsele
FSMA nr 011334 A
Tel 050/35.23.27
info@guidogeernaert.be
Maak hier online uw afspraak