Contacteer ons   050/35 23 27 -  info@guidogeernaert.be Maak hier online uw afspraak -

brochure banner

  • Home
  • Info en documenten

Cybercriminelen liggen op de loer… verander regelmatig je paswoord

Zeven op de tien Belgen gebruikt hetzelfde paswoord voor alle websites. 3 op de 10 Belgen verandert nooit zijn paswoord. De Belgen zijn een gemakkelijke prooi voor cybercriminelen.


Cybercriminelen liggen op de loer om je wachtwoord (en) te hacken. Voor een wachtwoord met 7 tekens duurt het voor hen één dag, voor een wachtwoord van 8 tekens 70 dagen en voor een wachtwoord  met 9 tekens 13 jaar. Daarom is een beresterk en veilig paswoord nodig zodat de hackers niet met je belangrijke gegevens weglopen

Daarenboven hebben we geleerd uit de campagne rond de ‘digitale gezondheid’ dat de Belgen het niet zo goed doen. We staan op wereldniveau op de 27e plaats ver achter onze buurlanden. Dus werk aan de winkel. En dat begint onder andere met een beresterk paswoord.  Vandaar deze tips die voor velen niet onbekend zijn. Maar een herinnering kan geen kwaad.

Hoe langer hoe beter

Hoe langer het wachtwoord, hoe beter. De meeste platformen vragen een wachtwoord met  minstens 8 karakters. Een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en tekens. Een veilig wachtwoord is een wachtwoord dat je gemakkelijk onthoudt, maar dat niemand kan raden op basis van uw levensomgeving (voornaam, leeftijd, kinderen, huisdieren, enzovoort).

Een andere mogelijkheid is om een wachtzin in gedachten te hebben en daarvan de eerste letters van de woorden te gebruiken. Bijvoorbeeld ‘Tramps like us, baby we were born to run’ van Bruce Springsteen en  met daar bovenop een jaargetal. Dat geeft Tlu,bwwbtr(75) als wachtwoord.  Volgens chipmaker Intel hebben hackers hier 1.891.498 jaar nodig om het te kraken.

Voor elke website een ander wachtwoord

Je belangrijke websites of platforms verdienen een apart wachtwoord. Kies verschillende wachtwoorden voor je werk en je privéleven. Wil je toch voor de websites hetzelfde werkwoord gebruiken, zet voor of na het wachtwoord enkele tekens die naar het platform verwijzen (bv. TzJmO33!TwT of TzJmO33!GmAIL). Verwijder onnodige accounts.

Verander regelmatig

Verander regelmatig je belangrijke wachtwoorden. 3 tot 4 keer per jaar. Maak telkens een nieuw paswoord aan. Je kunt ook bij het bestaande paswoord telkens een letter (b in plaats van a) of een cijfer (2 in plaats van 1) wijzigen.

Hoe onthouden

Het is niet evident om de wachtwoorden te onthouden. Waarom  geen beroep doen op een digitale kluis of een wachtwoordmanager?. Hij onthoudt voor elke site die je bezoekt het wachtwoord. Bekende wachtwoordmanagers zijn ‘1Password’, ‘Keepass’, ‘Lastpass’. Je hoeft enkel een master-paswoord voor de wachtwoordmanager aan te maken . Je kunt ook de wachtwoorden op een geheim briefje schrijven… maar zorg dan dat niemand het ziet of dat je het niet kwijtraakt. Nochtans laat één op de vier Belgen het paswoord achter op een post-it of een stukje papier bevestigd op een gemakkelijke plaats dichtbij de computer.  


                 

      

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor u gelezen

Geen feed gevonden

Nieuwsbrief

Onjuist

Onjuist

Verplicht veld

Invalid Input

Contactgegevens

Guido Geernaert NV
Dorpsstraat, 165
8340 Sijsele
FSMA nr 011334 A
Tel 050/35.23.27
info@guidogeernaert.be
Maak hier online uw afspraak