Contacteer ons   050/35 23 27 -  info@guidogeernaert.be Maak hier online uw afspraak -

brochure banner

Er bestaan alternatieven om je woonlening goedkoper te maken

Er bestaan alternatieven om de woonlening goedkoper te maken. Wie een groepsverzekering, Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ),  Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) of Individuele Pensioentoezegging (IPT) heeft, kan op deze verzekeringen een beroep doen voor een aankoop een woning.   


Wie bouwt of aan een aankoop van een woning denkt, richt zich dikwijls tot een bank voor een klassiek woonkrediet. Nochtans bestaan er alternatieven die kunnen ingezet worden bij de aankoop van een woning. We bedoelen hiermee de groepsverzekering, het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen en de Individuele Pensioentoezegging.  Met andere woorden, deze verzekeringen betekenen meer dan een ‘pure’ opbouw van een pensioenkapitaal en/of een dekking bij overlijden vóór de pensioengerechtigde leeftijd.

Deze verzekeringen kunnen dus ingezet worden bij de aankoop van een woning. Zie hier de verschillende mogelijkheden.

1.      Je kan een voorschot vragen op het bedrag dat je al verworven of bijeen gespaard hebt via deze verzekeringen. Op dat voorschot betaal je wel een intrest (vast of variabel). Je kan ook beslissen de intresten op het einde van het contract terug te betalen. Als je dan met pensioen gaat, ontvang je een kapitaal verminderd met het voorschot en de intresten. Vraag wel hoeveel intresten je moet betalen om je voorschot op te nemen.
Voordeel hiervan is dat je de hoge kosten vermijdt van een hypothecaire inschrijving. De intresten kan je wel fiscaal aftrekken, omdat het om een aankoop van een woning gaat. De kapitaalsaflossingen zijn niet aftrekbaar omdat het geen hypothecair krediet is. Het opvragen van een voorschot moet wel voorzien zijn in het reglement van je verzekering.

2.      Je kan de verzekering ook gebruiken als schuldsaldoverzekering als je een woonkrediet afsluit bij een bank. Op die manier bespaar je de kosten van een schuldsaldoverzekering. Stel dat je vroegtijdig overlijdt, dan zal het gespaarde kapitaal via je verzekering gebruikt worden om de lening af te betalen.

3.      Je kan je verzekering ook gebruiken als ‘pand’ bij het afsluiten van een woonkrediet bij een bank. Op die manier kan je misschien onderhandelen over een lagere intrestvoet en het leningsbedrag.

Het is belangrijk dat je deze mogelijkheden onderzoekt als je een woning aankoopt. We helpen je hier graag bij en zoeken de juiste formule uit. Uiteraard kan je één van deze formules combineren met een klassiek woonkrediet. Door een voorschot van je verzekering op te vragen, moet je bijvoorbeeld minder bij de bank lenen. Een lagere quotiteit, dat is de verhouding tussen het geleende bedrag en de  waarde van een woning, betekent meestal een lagere intrestvoet. Aarzel niet met ons contact op te nemen als je meer info wenst.

Voor u gelezen

Geen feed gevonden

Nieuwsbrief

Onjuist

Onjuist

Verplicht veld

Invalid Input

Contactgegevens

Guido Geernaert NV
Dorpsstraat, 165
8340 Sijsele
FSMA nr 011334 A
Tel 050/35.23.27
info@guidogeernaert.be
Maak hier online uw afspraak